wtorek, 12 kwietnia 2016

Szybkie paszteciki do barszczu (z resztek pasztetu)


Dziś przedstawiam Wam pomysł na wykorzystanie domowego pasztetu, który został Wam np. po świętach. Takie paszteciki są super łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuję i pysznie smakują :-)

1 kawałek domowego pasztetu
ciasto francuskie
1 jajko
sezam


Pasztet kroimy w podłużne kawałki (słupki). Każdy obtaczamy plastrem ciasta francuskiego tak, aby „szew” ciasta znajdował się na dole (można dodatkowo przed zlepieniem posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem). Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach (termoobieg).

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Naprawdę fajny pomysł, który powstał z faktu, że nie mogłam już patrzeć na pasztet po świętach wielkanocnych, a szkoda było wyrzucać (zrobiłam 6 keksówek!)

      Usuń