poniedziałek, 7 grudnia 2015

Naleśnikowe pakieciki z jajkiem i boczkiem


Zapraszam na pomysłowe śniadanie z naleśnikami :-) Takich na pewno jeszcze nie jedliście! Do ich wykonania użyłam mąki z samopszy, jednego z najstarszych zbóż, które cechuje się wysoką zawartością substancji bioaktywnych. PS. Boczek można zastąpić szynką parmeńską, jeśli chcecie, aby danie było lżejsze.

1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka niecała mąki z samopszy od BioBalskich
1 szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo na każdy pakiecik:
1 jajko
3-4 cieniutki plasterki boczku
1 czubata łyżka startego żółtego sera
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
4 wykałaczki


W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy naleśniki bez używania dodatkowego oleju. Gotowy naleśnik układamy na papierze do pieczenia i na środku układamy okrąg ze zwiniętych plasterków boczku. Z 4 stron zwijamy brzegi naleśnika i ścinamy kanty wykałaczką, aby powstała kwadratowa „miseczka” z naleśnika. Na środek wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 12 minut w 180 stopniach (termoobieg). Przed podaniem wyciągamy wykałaczki i posypujemy natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Coś wspaniałego! Na sam widok chce się jeść :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń