czwartek, 3 września 2015

Puszysty omlet podwójnie orkiszowy bez proszku do pieczenia


Ponieważ mąka orkiszowa w zasadzie smakuje tak jak zwykła, a jest dużo zdrowsza, to na stałe zastąpi tą drugą w mojej kuchni. A i otręby oczywiście będę ciągle "przemycać" w różnego rodzaju mącznych produktach. Te orkiszowe są mega wydajne, mają delikatny smak i są drobno zmielone, więc o żadnych łupinkach wchodzących w zęby nie ma mowy!

2 czubate łyżki otrębów orkiszowych Biogra
2 szczypty soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka


Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi "pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy omlet przekładamy na talerz i smarujemy ulubionym dżemem, serkiem homogenizowanym lub nutellą.

2 komentarze:

  1. Cześć! Świetny przepis, ale mam pytanie. Czy mąka orkiszowa typ 700 też się nada?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie jeszcze delikatniejszy :-)

      Usuń