wtorek, 1 września 2015

KONKURS: Przepis (nie tylko śniadaniowy) z sosem Folwark :-)


Wraz z Producentem sosów Folwark ogłaszam pyszny konkurs :-D Do wygrania jest kosz pełen sosów Folwark!!! Ale nie tylko, bo Zwycięzców będzie aż 3!


Zadanie konkursowe:

- w komentarzu pod tym postem konkursowym zamieszczamy przepis z dowolnym sosem Folwark (maksymalnie 5 propozycji, każda w innym komentarzu) – panuje pełna dowolność posiłku (śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska…)! Sosy znajdziecie TU

Możecie dodawać przepisy, które dodaliście na innych blogach w konkursie sosów Folwark :-)

- zdjęcie wyślijcie na e-mail: pani_misiowa@vp.pl (jakość zdjęcia nie jest oceniana, chodzi o to, że lubię zobaczyć, jak coś wygląda; na zdjęciu nie musi być widoczny sos - ważne, żeby był w przepisie).

- polubcie FanPage Sponsora:
https://www.facebook.com/folwark.sosy - na pewno będzie Mu miło ;-)

Nie trzeba żadnych karteczek, a przepis może być już wcześniej opublikowany.  Przesłanie zgłoszenia jest równoznaczne ze zgodą na publikację przepisu oraz zdjęcia na moim i Sponsora blogu i Facebook'u .

Konkurs trwa od dnia publikacji do 30.09.2015 r.
Wyniki ogłoszę maksymalnie w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu. Będzie to mój subiektywny wybór, a w razie wątpliwości poradzę się Sponsora ;-) Na dane zwycięzcy czekam 7 dni, potem wyłonię kolejnego zwycięzcę.

Nagrodami w konkursie są:
I miejsce: koszyk na zakupy pełen sosów Folwark
II i III miejsce: zestawy produktów Folwark


Wysyłka nagrody nastąpi przez Sponsora (tylko na terenie Polski) po przekazaniu przeze mnie danych Zwycięzcy.

Zapraszam serdecznie do udziału!

42 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinie faszerowane kaszą jaglaną

    Składniki:
    2 średnie cukinie
    1 średnia marchewka
    1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    5 łyżek sosu salsa mexicana Folwark
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
    trochę fety
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać sos i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
    Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.

    Kasia Załuska
    katarzyna.zaluska123@gmail.com
    cakesbykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam faszerowane cukinie! A sos mexicana na pewno doda jej smaku!

      Usuń
  3. " cukinia faszerowana fit ze sosem salsa maksikana "
    cukinie wydrążamy i nadziewamy
    - pieczarkami
    - papryką
    - cebulą
    - pomidorem
    przyprawiamy solę,pieprzem,przyprawą do pizzy i zapiekamy w piekarniku w 200 st.do miękkości ,podajemy ze sosem salsa meksikana

    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki a'la kebab ze sosem kebab - gyros łagodny Folwark
    smażymy naleśniki, do srodka nakładamy
    - kapustę pekińską lub sałatę lodową
    - fasolę czerwona
    - cebulę
    - pomidor
    -ogórek
    - kukurydza
    - pierś z kurczaka podsmażona z przyprawą kebab - gyros
    polewamy sosem kebab - gyros łagodny folwark i zawijamy. posypujemy na wierzch cebulką prażoną
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe hot- dogi z ketchupem i musztardą Folwark
    gotowe bułki do hot - dogów rozcinamy wzdłuż , bułkę smarujemy lekko ketchupemnakladamy :
    - sałatę lodowa
    - parówkę drobiową
    - pomidor
    -korniszon
    - cebula
    - cebulka prażona
    polewamy ketchupem i musztardą
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekanka makaronowa a'la gyros ze sosem kebab gyros łagodny
    makaron gotujemy wcześniej i podsmazamy wcześniej pierś zkurczaka z przyprawą kebab - gyros.oba składniki mieszamy dodając ;
    - utarty ser
    - śmietanę słodką
    - kukurydzę
    zapiekamy w piekarniku w 200 st.około 20 minut i podajemy ze sosem kebab gyros lagodny
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. pizza domowa na grubym cieście ze sosem do pizzy i ketchupem folwark
    ciasto :
    - kg.maki
    - 0,7 cieplego mleka
    - 3opakowania drożdży instant
    - 1jajko
    - odrobina soli
    ciasto zagniatamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrosnięcia, Rozciągamy ciasto rękoma na natłuszczoną blachę, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno co kto lubi plus
    przyprawa do pizzy
    pieczemy w 180 stopniach około 20 minut,polewamy ketchupem Folwark
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne propozycje! Uwielbiam takie domowe fast foody - są smaczniejsze i dużo zdrowsze :-)

      Usuń
  8. Bułeczki żabki.

    Skłądniki;

    570 g maki pszennej

    12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn)

    175 ml mleka

    80 g masła

    2 łyżki cukru

    pół płaskiej łyżeczki soli

    2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania



    Dodatkowo;

    sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków



    Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki.

    Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielic na niewielkie kulki. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać. Z każdej porcji formowac kulke, staramy się aby była gładka a łączenie było pod spodem. Na kńcu robimy oczy - czyli dwie małe kulki które przyklejamy do bułeczki. Należy zrobić to dokładnie aby podczas pieczenia nam nie odpadły. Możemy w bułeczce zrobić dwie dziurki do których wciskamy oczy. Aby kawałeczek oka "zanurzył" się w bułce. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na około 30 min. az bułeczki ładnie się zrumienia.

    Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół, smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałam składniki których użyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek wbiłam goździki, z nich również zrobiłam nos. Bułke przykrywamy i gotowe. Dekorujemy kiełkami.
    Podajemy z sosem kebab gyros lub ketchupem Folwark.
    elapolo@op.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudna propozycja! U mnie niemal zawsze musi być jakiś sosik na kanapkach ;-)

      Usuń
  9. To ja też spróbuję dołączyć do zabawy :)
    Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią
    Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.

    Składniki
    40 dag makaronu penne
    30 dag drobnej czerwonej soczewicy
    20 dag suszonych kabanosów
    1 duża cebula
    ½ cukinii lub 1 nieduża
    1 ząbek czosnku
    2 marchewki
    3-4 łyżki oliwy
    1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego
    3 łyżki sosu madziarów Folwark
    ½ szklanki przecieru pomidorowego
    sól himalajska do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    gałązka świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę,
    wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki),
    zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
    Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos madziarów i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy gorące danie.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. NALEŚNIKI Z MĄKI RYŻOWEJ Z MIĘSEM I KETCHUPEM PREMIUM FIRMY FOLWARK

    Ciasto naleśnikowe (na 2 naleśniki)

    Składniki :

    ¼ szklanki mąki ryżowej
    ¼ szklanki mleka 2 %
    3 – 4 łyżki wody
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

    Wykonanie:

    Składniki dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Pozostawić na 15 minut.
    Patelnię naleśnikową rozgrzać i natłuścić olejem. Użyć do tego pędzelka albo kawałka waty.
    Wylać połowę ciasta, usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor. Następnie drugi.

    UWAGA:

    ciasto z mąki ryżowej jest kruche, więc trzeba delikatnie przekładać naleśnik na ręcznik papierowy, by odsączyć z resztek tłuszczu. I zaraz przełożyć na talerz, posmarować z jednej strony farszem, złożyć na pół. Na talerzu polać ketchupem FOLWARK.

    Farsz

    Składniki:

    Mięso gotowane połączone z gotowanym boczkiem wędzonym /obranymi żeberkami wędzonymi
    i kawałkami kiełbasy wędzonej pozostałymi z gotowania grochówki
    1 marchewka ugotowana w grochówce
    ketchup Premium firmy Folwark - kilka łyżek
    1 cebulka
    olej
    pieprz
    1 łyżeczka ziół Małgorzaty
    ew. sól do smaku

    Wykonanie:

    Mięso z grochówki obrałam, ostudziłam i przemieliłam z marchewką przez maszynkę.
    Cebulę pokrajałam drobno, podsmażyłam na oleju.
    Włożyłam do rondelka. Podlałam kilkoma łyżkami ketchupu FOLWARK, dodałam pieprz, zioła Małgorzaty i trochę soli. Wymieszałam i krótko zagotowałam.
    Farsz powinien być zwarty. Wyłożyłam na naleśniki.

    UWAGA:

    Mięso można ugotować w rosole i go użyć bez wędzonki. Ja akurat robiłam grochówkę, a że nie marnuję jedzenia, wymyśliłam sposób na użycie tego, co zostało. I było pyszne 
    Do dekoracji użyłam kiełków rzodkiewki ( własnej roboty).
    aleewa19@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, masz może zjęcie tych pyszności?

      Usuń
    2. oczywiście chodzi o zdjęcie ;-)

      Usuń
  11. Witam,

    Przesyłam przepis na donuty z bobu z twarożkiem botwinkowo-czosnkowym

    Skladniki mokre:
    2 szklanki obranego bobu
    4 łyżki sosu sojowego
    4 jajka
    3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami
    1/2 szklanki wody

    Skladniki suche:
    1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej
    8 suszonych pomidorów
    4 łyżki tartego sera
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    olej do smarowania

    Twarożek
    1 kostka chudego twarogu
    1/2 pęczka drobno posiekanej botwinki
    4 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/
    2 łyżki siekanego koperku

    Potrzebne: maszynka do minipączków (ps. równie dobrze można wedle tego przepisu zrobić gofry jak i tradycyjnie upiec muffiny ;)

    1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
    2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;))
    3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy.
    4. Zimne już oponki przecinamy na pół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany ;) smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prezentują się obłędnie! I tak pewnie też smakują!

      Usuń
  12. To i ja wezmę udział w konkursie :) Moja propozycja to obiad :)
    Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue Folwark

    Składniki :

    wołowina 500 g

    pomidory z puszki 400 g

    kalarepa 200 g

    cukinia 100 g

    papryka czerwona 1 szt

    makaron do spaghetti 200 g

    Dodatkowo :

    sól

    pieprz ziołowy

    sos barbecue



    Wykonanie spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue :

    Wołowinę mielimy i odciskamy z wody.

    Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

    Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę .

    Cukinie kroimy drobno.

    Paprykę kroimy w paseczki .

    Warzywa dodajemy do mięsa i razem dusimy , aż zmiękną a warzywa się podduszą .

    Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz 3 łyżki sosu barbecue.

    Całość dusimy koło 20 minut jeszcze.

    Gotujemy makaron , dodajemy go do przygotowanego mięsa z warzywami , mieszamy i przekładamy na talerze ( będą 4 porcję ) .
    reksio740@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam makarony, a Twoje danie z chęcią bym zjadła na obiad nawet dziś!

      Usuń
  13. Pizza wegetariańska z sosem łagodnym Folwark.

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 żółtko
    3/4 szklanki letniej przegotowanej wody

    Wszystko razem należy wymieszać w dużej misce, wyrobić na ciasto, odstawić w ciepłe miejsce nakryte ściereczką, aby urosło, na około 20 minut.
    Jest to przepis na jedną porcję, ja robię zawsze składniki x2, wówczas wychodzi wielka blacha pizzy.

    Na wierzch:
    koncentrat pomidorowy - słoiczek
    suszone zioła prowansalskie
    pieprz ziołowy
    1 opakowanie pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 puszka kukurydzy (niecała)
    kilka liści pora
    duża kostka sera (ja używam ser Gouda)

    Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki, solimy i dusimy na patelni, aby odparowała z nich woda. Paprykę kroimy w kosteczkę, pora w piórka, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni najlepiej na programie pieczenia pizzy. Blachę smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Po wymodelowaniu spodu pizzy na blasze, smarujemy je koncentratem i posypujemy ziołami i pieprzem. Kolejno nakładamy pieczarki, paprykę, por i kukurydzę. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki dużo sera. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut (kontrolujemy sytuację). Po upieczeniu podajemy z sosem łagodnym polanym po wierzchu - super się komponuje, dodaje smaku. Choć jest do kebaba, świetnie sprawdza się na pizzy, zwłaszcza mój mąż leje go dużo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmmm! Pyszności! A kto jest autorem tej wspaniałe pizzy?

      Usuń
    2. A przepraszam Inka :)

      Usuń
  14. Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw
    Składniki
    1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
    1 podwójny filet z kurczaka
    2 łyżki oliwy
    przyprawa do gyrosa
    sól do smaku
    100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
    1 cebula
    5 ogórków konserwowych
    1 papryka czerwona
    1/2 puszki kukurydzy
    4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu łagodnego
    Sposób przygotowania
    Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.
    Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
    Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.
    Smacznego :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam sałatkę gyros! Z chipsami bardzo fajnie się prezentuje!

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. PROPONUJE Mini kebaby ma patyku
    Dziś będzie inaczej troszkę frywolnie i smaczne. Wołowina z przyprawami zamienia się w mini kebaby całkiem fajnie i smacznie . Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

    Składniki :

    wołowina zmielona ( karczek wołowy)

    pieczarki 300 g ( starte na tarce)

    rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta

    tymianek świeży drobno posiekany szczypta

    pietruszka świeża drobno posiekana szczypta

    pieprz ziołowy szczypta

    sól do smaku

    papryka ostra pół łyżeczki

    jajko 1 szt

    bułka tarta 2 łyżki

    Dodatkowo:

    bułka tarta do obtoczenia kebabów

    olej do smażenia

    sos czosnkowy Folwark

    pieczywo



    Wykonanie:

    Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach .

    Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone .

    Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem .

    Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała ) .

    Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce

    Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków

    Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć )

    Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem.
    reksio740@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE
    SKŁADNIKI:
    Naleśniki:
    2 jajka
    2 szkl mleka
    1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
    2 i 2/3 szkl mąki
    4 łyżki oleju
    duża szczypta cukru
    duża szczypta soli

    Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów
    30 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki fasolki czerwonej
    1 szkl przecieru pomidorowego (np. Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego
    1 łyżka sosu Salsa Mexicana FOLWARK
    kilka łyżek Ketchupu standard ostrego FOLWARK
    1 czubata łyżka śmietany (można pominąć)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oregano
    po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

    1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.
    2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa.
    3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.
    4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Salsa Mexicana i ketchup oraz ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany.
    5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.

    Podawać z sosem czosnkowym FOLWARK.

    OdpowiedzUsuń
  18. PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
    SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków)
    1 jajko
    1/4 szkl mleka
    1/4 szkl wody
    2 łyżki oleju
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki
    4 łyżki kukurydzy
    kawałek papryki czerwonej
    1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego)
    + ewentualnie pieczarki, cebula itp.
    + ulubiony sos FOLWARK (u mnie czosnkowy lub do pizzy)

    1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto.
    2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać.
    3. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
    4. Podawać z ulubionym sosem FOLWARK.

    OdpowiedzUsuń
  19. ZAPIEKANKA GYROS

    SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)
    1 szkl suchego ryżu
    50 dag piersi kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    25 dag pieczarek
    1/2 puszki kukurydzy
    3 czubate łyżki keczupu standard ostrego FOLWARK
    2 czubate łyżki majonezu kremowego FOLWARK
    ser żółty do posypania

    1. Ryż ugotować.
    2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.
    3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
    4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.
    5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".

    Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
    1) Ryż z majonezem i keczupem
    2) Warzywa
    3) Mięso
    4) Ryż z majonezem i keczupem
    5) Ser żółty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne propozycje! Nie zapomnij wysłać zdjęć na pani_misiowa@vp.pl :-)

      Usuń
  20. Składniki:
    50 dag. mielonego mięsa
    2 cebule
    1 płaska łyżka musztardy Dijon
    1 łyżka keczupu http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
    1 jajko
    Sól, pieprz ziołowy
    1 łyżka bułki tartej
    Bułki do hamburgerów
    Sałata
    Sos ziołowy Knorra
    3 łyżki oliwy
    1cebula
    1 pomidor
    Bazylia
    Pikantny keczup http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
    Oliwa do smażenia
    Wykonanie:
    Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną 1 cebulą, dodać musztardę, keczup, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Z mięsa uformować płaskie kotlety i obsmażyć z obu stron. Sałatę drobno posiekać i wymieszać z oliwą i sosem ziołowym knorra. Drugą cebulę pokroić w krążki i lekko zeszklić na oliwie. Bułki posmarować keczupem, nakładać kolejno: sałatę, usmażone kotlety, podsmażoną cebulkę, znowu keczup i plaster pomidora posypany suszoną bazylią.
    Tatiana Jaworska

    OdpowiedzUsuń
  21. Bułeczki z pikantnym nadzieniem

    Składniki:
    1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
    2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
    3. 2 parówki
    4. 3 ząbki czosnku
    5. 1 papryka czerwona
    6. Szklanka startego żółtego sera
    7. 1 cebula
    8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy

    Przygotowanie:
    1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
    2. Parówki pokroić w plasterki.
    3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    5. Czosnek obrać.
    5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
    6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
    7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, uwielbiam te sosy. Mój M. strasznie szybko je zjadł ;)
    Dlatego spróbuję swoich sił i szczęścia w konkursie.

    Polecam szybkie i smaczne danie obiadowe:
    "Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej"
    Składniki: (na 2 osoby)

    200 g kukurydzy z puszki
    4 łyżeczki śmietanki 10%
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki remulady duńskiej od Folwark
    sól i pieprz do smaku
    około 1/2 łyżki posiekanej pory
    około 1/3 łyżki oliwy z oliwek
    makaron spaghetti

    Przygotowanie:

    Kukurydzę odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt oraz 2 łyżki remulady duńskiej. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (około 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i szczypta soli). Wszystko miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.

    Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i ustawiamy gaz na minimalny. Przygotowany sos przekładamy na patelnię, ciągle mieszając dodajemy 4 łyżeczki śmietanki 10%. Nasz sos ma się jedynie podgrzać. Podczas podgrzewania próbujemy, jeśli uznamy, że sos jest mało doprawiony możemy dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu.

    Ugotowany makaron spaghetti nakładamy na talerze. Na wierzch nakładamy odpowiednią ilość kukurydzianego sosu. Posypujemy całość posiekanym porem i opcjonalnie kilkoma całymi ziarnami kukurydzy.

    Od razu podajemy.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  23. "Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką"

    Składniki: (na 2 osoby)

    1 duża pierś z kurczaka
    1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek
    1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    mała szczypta soli
    1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
    około 1 łyżeczki soku z cytryny
    sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark
    miks sałat około 100 g
    1 jogurt naturalny 90 g
    3-4 łyżeczki cukru
    folia do pieczenia
    frytki domowe lub kupne

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem.

    W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut.

    W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę*. Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem i polać nim miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać.

    Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i majonezowym sosem kebab-gros, który dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół doskonale komponuje się ze smakami na talerzu.

    * możemy podać dowolną, ulubioną surówkę

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  24. "Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue"

    Składniki: (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki; ilość składników proszę dostosować do potrzeb)

    1 czerwona papryka
    2 gałązki świeżego lubczyku
    2 kiełbasy śląskie
    1/2 małej cukinii
    patyczki do szaszłyków
    do podania sos barbecue od Folwark

    Przygotowanie:

    Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy na kawałki wielkości kiełbasy. Kiełbaskę kroimy na około 0,5 cm kawałki. Małą cukinię tniemy na plastry ( ,jeśli nasza cukinia jest większa każdy plaster kroimy np. na pół, tak aby wszystkie składniki szaszłyka miały zbliżoną wielkość).
    Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno - plaster kiełbasy, paprykę, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejność tą zachowujemy, przez całą długość patyczka, kończąc kiełbasą.

    Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu jest uzależniony wyłącznie od indywidualnych upodobań.

    Szaszłyki zdejmujemy z grilla. Polecam podać szaszłyki z sosem barbecue, idealnie komponuje się z takimi szaszłykami.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj... jestem tak zabiegana przy moich pociechach, że nie zauważyłam nawet jak z września zrobił się październik.

    Przepraszam :)

    Pozdrawiam serdecznie. Szkoda, że nie zdążyłam dodać przepisów wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś o tym wiem, bo sama mam 2 małych urwisów :-) Ale byłoby nie fair wobec innych uczestników, gdybym uwzględniła przepisy dodane po czasie, ale bardzo bym chciała... Zdradzę jednak, ze niedługo powinien pojawić się kolejny konkurs :-)

      Usuń
  26. Matka, matkę zawsze zrozumie ;)
    Oczywiście, proszę nie uwzględniać moich przepisów - uczciwość i zasady najważniejsze :)

    O... nowy konkurs... To może uda mi się wziąć udział i to w czasie ;) Jestem stałym bywalcem Pani bloga, także nie powinnam przegapić.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń