środa, 10 czerwca 2015

Gofry belgijskie kakaowe


Zrobienie gofrów w domu to żaden problem. Wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się o tym ;-)


500 ml mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka suszonych drożdży
2 czubate łyżki naturalnego kakao


Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Następnie przelewamy do dużej miski, dodajemy oba cukry, kakao, szczyptę soli i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąki i drożdże. Znów dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry, aż staną się rumiane.

1 komentarz:

  1. Chrupie mi przed ekranem, dzięki Basiu za wspólne pieczenie gofrów :-)

    OdpowiedzUsuń