wtorek, 5 maja 2015

Sałatka z wędzonym łososiem, smażoną fetą i sosem malinowym



1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką
2 polskie pomidory malinowe
1/2 awokado
kiełki rzodkiewki
100g wędzonego łososia
ser feta
1 jajko
mąka pszenna do panierowania

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu
odrobina soku z cytryny
4 łyżki domowego soku z malin
ew. sól

bagietka
masło
czosnek biały (polski)


Ser feta kroimy w kostkę, maczamy w jajku i panierujemy w mące, a następnie obsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ważne, aby fetę jedynie „obsmażyć” a nie długo smażyć, ponieważ zacznie się rozpadać. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem i pocieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Wstawiamy do piekarnika, żeby się zapiekły. Na 2 talerzach rozkładamy mieszankę sałat, następnie nakładamy kawałki pomidorów i awokado. Gdzieniegdzie wciskamy zrolowane kawałki wędzonego łososia. Polewamy sosem malinowym, powstałym z wymieszania wymienionych wyżej składników. Całość dekorujemy kiełkami rzodkiewki i jeszcze ciepłą panierowaną fetą oraz grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz