środa, 6 maja 2015

Kolorowa sałatka makaronowa ze świderkami




1 szklanka makaronu kokardki
2 małe pomidory
1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki szynki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny


Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Z pomidorów i papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z pozostałymi warzywami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do sałatki. Z szynki i sera robimy roladki, które tniemy na 0,5 centymetrowe krążki tak przygotowane świderki układamy na sałatce. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim wierzch sałatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz