wtorek, 5 maja 2015

Fritata z cukinią i pomidorem




3 jajka
½ cukinii
3 plastry pomidora
3 łyżki startego żółtego sera
1 szczypta soli


Cukinię myjemy i kroimy w nieco grubsze pół-plasterki. Solimy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego do zarumienienia. Gotową cukinię przekładamy na mniejszą patelnię i rozkładamy równomiernie. Jajka roztrzepujemy z startym żółtym serem – najlepiej użyć parmezanu, ale zwykła gouda też się sprawdzi. Masa jajeczną zalewamy cukinię, zamykamy pokrywkę i chwilę smażymy. Następnie na fritacie układamy pół-plasterki pomidora obranego ze skórki i znów przykrywamy pokrywką do ścięcia jajek. Na koniec przerzucamy tylko na chwile fritatę na drugą stronę. Podajemy ze świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz